Vyhledávání


Kontakt

Řecko

E-mail: vos-brundova@oapion.cz

Ekonomika

Řecko je tržně orientovaná ekonomika se silným veřejným sektorem. Cestovní ruch je velmi důležitý, poskytuje vysokou část HDP a příjmy ze směnárenství. Řecko také platí za světového hráče v oblasti lodní přepravy (první v kategorii počtu vlastněných lodí a třetí v počtu lodí registrovaných na vlajku). Řecko je předním příjemcem pomoci Evropské unie (rovnající se 2,4 % jeho HDP). Vývoz vyráběného zboží včetně telefoního vybavení a softwaru, potravin a paliv zodpovídá za velkou část zbytku řeckých příjmů.

Na přelomu tisíciletí se ekonomika údajně zlepšovala s tím, jak vláda zpřísňovala rozpočtovou politiku v přípravě na vstup Řecka do Eurozóny 1. 1. 2001. Průměrný příjem na hlavu byl v roce 2004 odhadován na 22 000 USD (550 000 Kč, měsíčně 46 000 Kč). Řecko má expandující sektor služeb a telekomunikačního průmyslu a stalo se jedním z největších investorů v související oblasti. Řecko v té době figurovalo jako dovozce pracovní síly a zahraničních pracovníků (hlavně z východní Evropy, středovýchodní Evropy, Pákistánu a Afriky). Lidé z těchto oblastí nyní tvoří 10 % celkového počtu obyvatel. Nezaměstnanost koncem roku 2010 přesáhla 12% s rostoucí tendencí.

V roce 2004 byl předvídán ekonomický růst o 4 až 4,5 % a další růst v budoucnu. Nová konzervativní vláda odhalila Eurostatu, že předešle poskytnuté hodnoty, které byly základem řeckého vstupu do Eurozóny, byly nepravdivé. Po dohodě dala Evropská unie Řecku dva roky (rozpočty na rok 2005 a 2006), aby dostalo svoji ekonomiku do pořádku v souladu s Evropským paktem stability. Za rok 2009 však dosáhl schodek řeckého rozpočtu, podle posledních údajů dodaných řeckou administrativou v dubnu 2010, téměř 13%, po auditu ze strany EU bylo zjištěno další zkreslování údajů a skutečný schodek dosáhl 15.4%. Tedy více, než pětinásobek povolených 3% v paktu stability.

Nejpalčivějším problémem je řešení pravděpodobně již neufinancovatelného dluhu a rostoucí nezaměstnanost. Pozitivní vývoj HDP na nejbližší roky není prakticky reálný.

“Banka Řecka”, nyní pobočka Evropské centrální banky, funguje jako národní centrální banka. Nejedná se o banku totožnou s “Národní bankou Řecka”, která je pouze komerční bankou.

 

Převzato z: www.wikipedia.cz