Vyhledávání


Kontakt

Řecko

E-mail: vos-brundova@oapion.cz

Řecká kuchyně

Řecká kuchyně je prastará. Ještě v dobách, kdy si sousedé v Evropě pochutnávali leda tak na vařených kostech ulovených zvířat, znali už Řekové rafinované delikatesy jako knedlíčky z pavího masa, vařená vejce mořských ptáků, kořeněné sýry, a medové koláčky, používali hodně oregána, máty, kopru a pili parfémová vína. Ten kdo řekl, že civilizace nastala u stolu, měl na mysli určitě starověké Řecko, protože tam si uměli žít nejenom bohové, ale i lidé.

Kuchyně v Řecku zná spoustu vynikajících pokrmů. Hlavní součástí této kuchyně jsou všudy přítomný olivový olej, dále rajčata, artyčoky, cukety, cibule, česnek, olivy, ovčí a kozí sýr, skopové a jehněčí maso a samozřejmě čerstvé ryby. Typickými řeckými jídelnami jsou "Taverny", kde se může návštěvník doslova podívat až pod pokličku.

V řeckých přimořských letoviscích je hodně taveren, restaurací a kaváren. Řecká kuchyně je silně ovlivněna orientem. Kdo chce ochutnat typickou řeckou stravu měl by vyhledat z početných taveren. Čím prostěji vypadají, o to typičtější jsou tam pokrmy. Pro řeckou kuchyni je příznačné velké množství předkrmů. Jídla jsou vydatná a mají díky používání zdejších přísad jako je olivový olej, česnek a čerstvé bylinky zvláštní příchuť. Nabídka je většinou psána trojjazyčně (řecky, německy, anglicky). Často jsou jídla zobrazena na vývěsních tabulích nebo vystavena ve vitrýnách. Můžete se také přidržet zvyku domácích a prohlédnout i vybrat si pokrm osobně v kuchyni. Poté, co dojíte hlavní jídlo, vám číšník před zaplacením donese malou štamprli alkoholu. Většinou to bývá Ouzo. Výjimečně můžete dostat zmrzlinu nebo nakrájený meloun.

Nabídka jídel kterou můžete vidět v řecké restauraci :

Předkrmy a saláty:

Taramosaláta - pyré z bílého chleba a tresčích jiker
Dolmades - révové listy plněné rýží a sekaným masem
Tzatziky - pokrm z jogurtu, okurek, česneku a oleje
Feta - tučný ovčí sýr (nejoblíbenější řecký sýr)
Gigantes plaki - bílé fazole v rajské omáčce
Choriatiky (řecký salát) - míchaný salát z rajčat, okurek, papriky, cibule, oliv a Fety
Melidzano salata - salát z pečených baklazanu, oleje, česneku a koření

Hlavní jídla:

Piperies a tomates jemistes - papriky a rajčata plněné rýži a mletým masem
Moussaka - je tvořeno vrstvami mletého masa baklazanu a cuket popřípadě i brambor přelité bešamelovou omáčkou a zapečené v troubě
Pastisjo - nákyp s mletým masem, makaróny a bešamelem
Souvlaki špíz - může být z různých druhů masa na jehle na způsob ražniči
Gyros - z kuřecího nebo z vepřového masa. Maso se otáčí na svislém grilu a opečené maso se ořezává nožem. Často se vkládá do housky se zeleninou a hranolky
Brizola - maso upravené jako biftek
Paidakja - jehněčí kotlety
Keftedes - kuličky z mletého masa
Briam - zapečené rajčata, cukety a brambory v tomatové omáčce
Stifado - druh guláše z hovězího masa s cibulí, kořeněný skořicí a bobkovým listem
Kleftiko - různé druhy masa (kuřecí, jehněčí) se zeleninou, sýrem či brambory, vařené a pečené většinou v alobalu

Mořské speciality:

Psária - ryby
Kalamaria - krájené obalované a osmažené sépie
Garides - krevety
Midja - škeble
Barbuna - ryby na roštu
Oktapodi - chobotnice grilovaná, vařená s přílohou nebo studená
Marides - do křupava opečené rybičky, jí se s hlavou, ploutví a ocasem

Moučníky:

Chalva - sladký pokrm s ořechy a medem
Baklava - lístkové těsto s medem a ořechy
Lukumades - kynuté pečivo s medem a ořechy nebo skořicí
Kataifi - závitky s ořechy a sirupem
Galaktobureko - krupicové koláče s lístkovým těstem a sirupem
Spinakopita/tyropita - brioška ze špenátu nebo sýra
Pita - slaný koláč z lístkového těsta s náplní špenátovou, sýrovou nebo šunkovou, jindy se tak nazývá placička, do které se balí gyros nebo souvlaki