Vyhledávání


Kontakt

Řecko

E-mail: vos-brundova@oapion.cz

Generální stávka a střety s policií ochromily Řecko

24.02.2011 00:00

 

Řekové opět vyšli do ulic: zemi včera ochromila první generální stávka v letošním roce, svolaná největšími odborovými svazy proti úsporné politice vlády.

Ta je podmínkou, aby Atény získaly finanční pomoc Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu v celkové výši 100 miliard eur.

Ulicemi Atén pochodovalo k parlamentu podle Reuters na 100 000 lidí, což v Řecku představuje největší podobnou demonstraci za poslední dva roky.

Stávka narušila letecký provoz, námořní a železniční dopravu. Nemocnice přijímaly pouze akutní případy, nevyšly noviny, nevysílala televize ani rozhlas.

V Aténách před parlamentem se demonstranti střetli s pořádkovou policií. Policisté použili slzný plyn proti desítkám mladých demonstrantů, kteří na ně házeli kameny a lahve. Nejméně sedm lidí již bylo zraněno. Zadrženo bylo 20 demonstrantů.

Obdobné loňské protesty byly rovněž poznamenány násilím. V květnu tři lidé zahynuli v bance, kterou radikálové zapálili.

Všeobecná konfederace řeckých pracujících, která sdružuje zaměstnance soukromého sektoru, pranýřuje vládu za to, že při liberalizaci ekonomiky postupuje proti pracujícím. Odborová organizace státních zaměstnanců se zejména staví proti jakémukoli dalšímu snižování mezd ve státní správě. Mzdy státních zaměstnanců byly již sníženy loni.

Převzato z: https://hn.ihned.cz/c1-50647540-generalni-stavka-a-strety-s-policii-ochromily-recko